وبلاگ شخصی علی شهرستانی

Bussiness Maneagment Student / SBU

وبلاگ شخصی علی شهرستانی

Bussiness Maneagment Student / SBU

یادداشتی پیرامون کتاب «نصفه نیمه»

ایلیا نمازی:

شهید مطهری (ره): «خیلی وقت­ها فکر کرده­ ام یک مقاله­ای تحت عنوان (نیم­ها) بنویسم و [موضوع] آن اینکه خیلی چیزها، وجود ناقصش، خطرش بیشتر از عدم محض است. می­گویند غزالی این حرف را راجع به علم زده و گفته هرچیزی وجود ناقصش به است از عدم محض مگر علم که وجود ناقصش بدتر از عدم محض است. این، ریشه­ اش معلوم است. آدمی که عالم نیست، و می­داند که عالم نیست، لااقل در مقابل عالم تسلیم است. مثل کسی که طبیب نیست و می­داند که طبیب نیست و در مقابل طبیب تسلیم است؛ آنوقت از وجود طبیب بهره می­برد. اما نیمچه طبیب، چون خودش را طبیب می­داند، تسلیم یک طبیب نیست؛ آنوقت می­خواهد از همان علم ناقصش استفاده کند و [اینگونه] به جای سود، زیان می­برد. از همینجا بروید سراغ نیمچه مجتهدها، نیم روشنفکرها و نیم­های دیگر... اینهایی که یک چیزکی می­دانند و چیزها نمی­دانند. اینها اتفاقا خطرشان بیشتر است. اینها اساساً بخاطر چهارتا کلمه و چهارتا شعار، بدون اینکه متعمّق بشوند، عمقش را دریابند و درست فکر بکنند، از جا حرکت می­کنند و سه چهار تا شعار این­ها را از جا حرکت می­دهد». فلسفه تاریخ، ج1، ص112

 

کتاب «نصفه ­نیمه»، کتابی است با محوریت اندیشه متفکر شهید مرتضی مطهری که پیرامون این نصفه ­نیمگی صحبت می­کند. نصفه­نیمگی، مرضی است که تمام بشریت بدان دچار است و اتفاقا محدود به تفکرات شخصی ما آدم­ها نیست. این نصفه­ نیمگی، مفهومی است که در تمامی ابعاد زندگانی ما جاری و نمایان است. از ایدئولوژی­های نصفه­ نیمه و ناقص­ الخلقه بشری و آرمان­های نیم­بند و بادآورده، تا انقلاب­های نصفه­ نیمه! همچنین یک فصل کامل از این کتاب به بررسی مفهوم نصفه­ نیمگی در مسیر زندگانی و موفقیت شخصی پرداخته است.

کتاب نصفه­ نیمه، مبتنی بر اندیشه شهید مرتضی مطهری و بر پایه فلسفه نقص و کمال وجودی ملاصدرای شیرازی است. این کتاب، تفکر اصالت وجودی ملاصدرا را به مسائل روز جهان سرایت داده و ریشه مشکلات بشری را در نصفه ­نیمگی جست و جو می­کند.


این اثر چند تفاوت اساسی با کتب هم­رده خود در موضوع معرفت­ شناسی دارد:


یکی اینکه مخاطب این کتاب، صرفاً جوان انقلابی و دغدغه ­مند نیست؛ بلکه اتفاقا جوان ضد انقلاب و دین ­زده و ناامید را مخاطب خود قرار داده و با روشی صمیمانه، دوستانه و با ایجاد نیاز مشترک و حسی مشترک میان همة مخاطبان، آنها را در سیر منطقی کتاب حرکت می­دهد.


دوم اینکه این اثر، مبتنی بر اندیشه متفکر شهید مرتضی مطهری است و عموم مطالب معرفت­ شناسی اثر (به خصوص 3 فصل ابتدایی) با محوریت سخنان شهید مطهری است. شهید مطهری کسی بود که نه تنها نیاز جوانان دهه های قبل و ابتدای انقلاب را درک کرده، بلکه افقی عظیم پیش روی تمامی جهانیان در تمامی اعصار گشوده است. از این جهت، بازخوانی به روز اندیشة شهید مطهری در مسائل روز جهان و کشور و دغدغه­ های فکری و اندیشه­ای جوانان و متفکران، بسیار ارزشمند است.


سوم اینکه فلسفه اصالت وجودی ملاصدرا، معمولا در گیر و دار بحث­های خام فلسفی مانده و بازخوانی به روزی از آن نشده صورت نگرفته است. کتاب نصفه نیمه سعی کرده این نگاه و جهان بینی را به موضوعات روز جهان گسترش دهد و از این جهت، در این زمینه پیشرو است.


چهارم اینکه این کتاب با استفاده از اصول ماندگاری ایده در ذهن مخاطب نگاشته شده و بر خلاف سایر کتاب های فلسفی و معرفت شناسی که خشک، بی کشش و خسته کننده اند، از روایتی جذاب و تعلیق­های پیاپی برخوردار است و اثری است که مطمئنا ذهن مخاطب را درگیر خواهد کرد.

 

* سه فصل ابتدای کتاب بحث­های معرفت ­شناسی است:


فصل اول به بررسی ریشه­ های نصفه نیمه، مبانی ناقص ایدئولوژی­ها و تفکرات ناقص انسان­ها و ریشة این نصفه­ نیمگی در بحث­های ایدئولوژیک (برای مثال میان لیبرالیسم و اسلام) پرداخته است.


فصل دوم به بررسی آرمان­های نصفه­ نیمه و ناقص و جهان­ شمول بشری پرداخته است. دو آرمان «آزادی» و «عدالت» در این فصل از نگاه ایدئولوژی­های نصفه ­نیمه جهان بررسی شده و در مقابل، دیدگاه کاملی دربرابر آنها ارائه شده است.


فصل سوم به بررسی ترسیم آینده جهان پرداخته است. در این فصل، ترسیم هرکدام از ایدئولوژی­های نصفه­نیمه از آیندة جهان بررسی شده است.


فصل چهارم، با یک روایت از شهادت سردار سلیمانی و ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی و فضای متشنج کشور در آن روزها آغاز می­شود و بدین بهانه، مخاطب را به سمت یک سوال مهم هدایت می­کند که «چرا انقلاب کردیم؟». این فصل به بررسی این سوال و نصفه ­نیمگی­ های انقلاب اسلامی و مردم ایران می­پردازد.


فصل پنجم، از جهان خارج فاصله می­گیرد و به دنیای شخصی سفر می­کند. در این فصل، مخاطب کمی دروس فلسفه از اندیشه ملاصدرا، علامه حسن­زادة آملی و شهید مطهری می­خواند تا فلسفة نصفه­ نیمگی و نقص و کمال را درک کند. سپس چگونگی یک زندگانی با معنا با استفاده از این طرز فکر، برای مخاطب تشریح می­شود و روش یافتن رسالت و معنا در زندگانی را به او می­ آموزد. در این فصل از آراء اندیشمندان خارجی همچون سایمون سینک نیز استفاده شده است.

 

کتاب نصفه ­نیمه، در 300 صفحه و در قطع رقعی، آذرماه 99 از نشر معارف منتشر شده است.

قیمت این اثر 40هزارتومان است.